Onthulling op Oude Begraafplaats

 

Donderdag 14 september vond er op de Oude Begraafplaats aan de Parkweg een bijzondere ceremonie plaats voor een kleine groep genodigden. Bij het graf van de Luitenant ter zee der tweede klasse Evert van Voorthuijsen onthulde een achternicht van de marineofficier, mevrouw Teutenberg – van Voorthuijsen, samen met onze  burgemeester Martijn Vroom, een herdenkingsbordje.  Evert van Voorthuijsen was in 1882 omgekomen bij de grootste scheepsramp in de geschiedenis van de Koninklijke Marine in vredestijd, het zinken van de rammonitor Zr. Ms. Adder vlak voor de kust van Scheveningen. Alle 65 opvarenden kwamen bij deze ramp om het leven, waaronder de jonge Evert Voorthuijsen.

Voorafgaande aan de onthulling hield de voorzitter van de Stichting Gedenkteken Zr. Ms. Adder de heer Richard Schmüll een korte presentatie over de ramp en de begrafenis van Evert Voorthuijsen in Voorburg. Aan het eind van zijn verhaal bedankte de heer Schmüll Mooi Voorburg en met name bestuurslid mevrouw Anneke de Widt-Nieuwenhuizen voor haar inspanningen om het graf van Evert van Voorthuijsen als omgekomen bemanningslid voor het voetlicht te brengen. In zijn dankwoord betrok hij ook de gemeente die het plaatsen van het gedenkteken bij het graf mogelijk had gemaakt.   

Tekst Voorzitter de heer Richard Schmüll

Grafbordje onthulling Voorburg.def

 

De ramp leidde tot de oprichting van de huidige Koninklijke  Vereniging van Marine Officieren. Dat werd toegelicht door de huidige voorzitter van de Vereniging , Kapitein-Luitenant ter zee Rob Pulles.

Tekst Kapitein-Luitenant ter Zee Rob Pulles

toespraak V-KVMO 14 sept 2023

Evert van Voorthuijsen werd begraven naast zijn vader, de vroegere dominee in de Oude kerk. Deze predikant was ook de dominee van Prinses Marianne. Aansluitend op de uiteenzetting van de voornoemde sprekers belichtte de voorzitter van de Stichting Erfgoed Prinses Marianne, Mevrouw Tilly Zwartepoorte, de relatie tussen die twee markante personen. 

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Zie hieronder voor een uitgebreide fotoreportage.