Routes

Ontdek Voorburgse parels!

Voorburg is rijk aan monumenten, parken en beelden. Om hiervan meer te genieten hebben we een aantal wandel -en fietsroutes  ontwikkeld. Deze routes geven achtergrondinformatie over die Voorburgse parels. Ze zijn in handig formaat uitgegeven zodat je ze makkelijk op je ontdekkingstocht kunt meenemen. Rondleidingen zijn ook mogelijk. De volgende routes staan voor je klaar:

Monumentenroute

2 Beeldenroutes

Wandelingen door Park Vreugd en Rust

Narcissenroute

Monumentenroute

Voorburg heeft meer dan 200 rijks- en gemeentelijke monumenten, die dateren uit de 13de t/m de 20ste eeuw. Mooi Voorburg heeft een wandelroute uitgezet die voert langs een twintigtal monumenten in het Beschermd Dorpsgezicht. Een overzicht van de ruim 20 beschreven monumenten staat op een paneel, dat Mooi Voorburg heeft geplaatst bij de Oude Kerk in de Herenstraat, hoek Van Schagenstraat. 

Met de QR-code op de monumentenbordjes is informatie over het desbetreffende monument op te halen.

De monumentenroute is ook beschreven in een handzame folder. Hiervan is ook een Engelse versie beschikbaar. De route is verkrijgbaar voor € 1,-  bij het VVV-informatiepunt van Museum Swaensteyn of via onze webshop.

Klik op de knop om de volledige online beschrijving van de monumenten te vinden.

Beeldenroutes

De afgelopen eeuw vestigden zich veel kunstenaars in Voorburg. Grote namen zijn hier terug te vinden, zoals Albert Termote, Aart van den IJssel en Jan Snoeck. Tot op heden is de beeldhouwtraditie voortgezet door beeldhouwers als Frans Koskhoorn, Pim van der Maas en Josine Croin. Mooi Voorburg heeft een wandelroute en een fietsroute langs een groot deel van de in Voorburg opgestelde beelden gemaakt.

Wandelroute

In samenwerking met de musea Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn en de gemeente heeft Mooi Voorburg een wandelroute langs 35 beelden samengesteld. Deze werd in 2018 werd uitgebracht ter gelegenheid van de uitgave van de eerste editie van Voorburg Sculptuur.

De route begint op het Stationsplein/Huygenstraverse en loopt via de Herenstraat,  Park Vreugd en Rust,  het  Boerenbos en het Burgemeester Noteboompark naar Park t Loo met de daarin gelegen Spinozahof.

De route eindigt bij het Waterspoorpark bij de spoorlijn Den Haag-Leiden. 

Deze wandelroute is voor € 1,-  bij het VVV-informatiepunt van Museum Swaensteyn te verkrijgen of via onze webwinkel.

Fietsroute

De fietsroute van ongeveer 12,5 km is in samenwerking met de gemeente tot stand is gekomen. De route voert langs 33 beelden. Overlappingen met de eerdere beeldenroute zijn voor zoveel mogelijk voorkomen. De route start bij Museum Swaensteyn/VVV in het Huygenskwartier en  bestrijkt het gebied tussen de Vliet en de Julianabaan in het zuiden en noorden. De west- en oostgrens worden bepaald door de Fonteynenburghlaan/Agora en Damsigt. De route gaat langs aantrekkelijke wegen en paden zodat de fietser onderweg ook kan genieten van het mooie dat Voorburg biedt. Overal langs de route zijn horecagelegenheden om even bij te tanken. Deze zijn ook op het routekaartje dat bij het boekje hoort aangegeven.  

Deze fietsroute is voor € 2,-  bij het VVV-informatiepunt van Museum Swaensteyn te verkrijgen of via onze webwinkel.

Rondleidingen met gids

Op aanvraag verzorgt Mooi Voorburg voor groepen van 10 à 15 deelnemers rondleidingen langs de Monumenten- of Beeldenroute (wandelroute).  Beide rondleidingen duren ongeveer 1½ uur en de kosten bedragen € 3,- per deelnemer, inclusief de bijbehorende folder. Op verzoek kunnen de rondleidingen aan je wensen worden aangepast.

Aanmelden kan via info@mooivoorburg.nl

Wandelingen door Park Vreugd en Rust

Een aantal generaties Zocher, landschapsarchitecten, is in de negentiende eeuw actief geweest in Park Vreugd en Rust. Mooi Voorburg ontwikkelt een plan dit park op te waarderen naar de typisch Engelse landschapsstijl van de Zochers. Belangstellenden kunnen onder leiding van een gids van Mooi Voorburg wandelen door dit park

Tijdens de rondleidingen wordt onder meer uitgebreid aandacht besteed aan Zocher-elementen als werking van water, gebogen lijnen, solitaire bomen en dichte bosschages. Deze wandelingen worden aangekondigd via de gebruikelijke mediakanalen en onze website.

Een rondleiding op aanvraag voor groepen is ook mogelijk.  Deze wandelingen zijn gratis. Aanmelden kan via info@mooivoorburg.nl

Narcissenroute

In park Vreugd en Rust is in 1978 de narcissenroute aangelegd.  Deze route, een wandeling langs 30 soorten narcissen bij gemarkeerde stenen, past in de sfeer van de oude buitenplaats Vreugd en Rust. Nadat deze route in verval was geraakt, kan deze sinds 2020 weer worden gelopen. Het opnieuw aanleggen van de narcissenroute was het begin van een aantal acties om de buitenplaats Vreugd en Rust weer de vroegere allure te geven van de landschapsarchitecten Zocher.

Een handige flyer geeft achtergrond over de betekenis van narcissen en andere stinsenplanten bij  een buitenplaats als Vreugd en Rust. Ook bevat deze een korte typering van de verschillende  groepen waartoe de soorten behoren. 

De flyer is – gratis – af te halen bij het VVV-informatiepunt in Museum Swaensteyn of via onze webwinkel te bestellen. Liever een digitale versie? Druk dan op deze knop.