Park Vreugd en Rust

Stand van zaken Opknapbeurt Zocherpark Vreugd en Rust 

Na een voortvarende start van de opknapbeurt van het park is het tempo in 2021 met name vanwege de COVID-19 uitbraak vertraagd. Dit betekent niet dat de plannen niet gerealiseerd gaan worden. Integendeel, als we iets geleerd hebben van de afgelopen corona-periode is het wel hoe belangrijk het is naar buiten te gaan. Als alle plannen zijn uitgevoerd, hebben alle Voorburgers een goed onderhouden historisch park vol recreatie-en speelvoorzieningen. Met een nieuwe steiger aan de Vliet voor het vaarplezier en een nieuwe picknickweide voor gezinnen waar het ook voor de vele hondenbezitters nog aantrekkelijker wordt er met hun hond te wandelen. Ter illustratie hierbij een overzicht van wat er in 2021 wèl is gerealiseerd en van zaken die dit jaar worden aangepakt.

• De oorspronkelijke relatie van het zomerhuis en de omringende tuin is teruggekeerd door het weghalen van struiken en het verlagen van de heg. Zo is ook de hertenkamp zichtbaarder vanuit het huis. 

• Het eiland in de huisvijver is weer als eiland te herkennen. De bamboe die het eilandje jarenlang overwoekerde is verwijderd. 

• Er is een nieuwe aanlegsteiger gekomen aan de Vliet voor kort aanmeren overdag. 

• Stichting ‘Mooi Voorburg’ heeft de gemeente een bedrag toegezegd voor het aanbrengen van stijlvolle leuningen op de toegangsbrug tot de hertenkamp. Het wordt een moderne uitvoering met een verwijzing naar de oorspronkelijk houten leuningen 

• De huidige obstakels op de paden, kuilen en wortelopdruk, worden verwijderd. Vervolgens worden de paden verbeterd door het aanbrengen van een licht gekleurde instrooi laag van 2-3 mm dikte die op het eerste gezicht doet denken aan grind. Maar schijn bedriegt. Door het gladde oppervlak zullen de paden veel makkelijk te belopen zijn met kinderwagens en rollators. Ook scootmobielers kunnen dan beter hun weg vinden in het park. 

• Het rommelige beeld van hekken in diverse stijlen rond de hertenkamp verdwijnt. Tegelijkertijd wordt het aantal meters hekwerk teruggebracht door ze op passender posities te zetten. De vorm ervan is ontleend aan archieffoto’s. 

• Het deel naast de hertenweide wordt straks door de week opengesteld voor recreatie. Nu is dat deel alleen op dinsdagen geopend. Stichting Middin die de dierenweide exploiteert is begonnen alles in orde te brengen om de dierenweide om te vormen naar picknickweide. De bestaande speeltoestellen bij het huidige ronde dierenverblijf blijven staan en kunnen gebruikt worden tijdens werkdagen bezocht en gebruikt worden