3 verhalen in de oude kas

Donderdag 23 maart vertelde Janneke Tanja van de Stichting Monument & Verhaal drie historische verhalen voor een gezelschap van 30 donateurs van Mooi Voorburg in Bistro The Greenhouse, de oude kas van de buitenplaats Vreugd en Rust. De verhalen  gingen over vrouwen met een bijzondere band met drie verschillende buitenplaatsen in Zuid-Holland, te weten Vreugd en Rust, Hofwijck en Oud Poelgeest. 

Het verhaal voor Vreugd en Rust heet ‘Van moeder op dochter’ en concentreert zich op de vrouwen van Vreugd en Rust.  Dan is er het verhaal ‘Zusje van …’, dat gaat over Suzanne Huygens en hoe het was om als enig meisje op te groeien tussen vier briljante broers. Het derde verhaal, ‘De vrouwe van Warmerhuizen’  is voor Oud Poelgeest gemaakt en vertelt over de keuze die de kleindochter van de bouwer van kasteel Oud Poeleest heeft gemaakt tussen het veiligstellen van het familiekapitaal of haar eigen geluk.

De verhalen behoren bij het project Verhalen van Hollands Buiten, een initiatief van de Stichting Monument en Verhaal. In dit project worden verhalen van de vele buitenplaatsen van landgoederenzone Hollands Buiten gemaakt en verteld. Twee bestuursleden van Mooi Voorburg, Joost Heuvelink en Marie-Thérèse Ford-Claasen, hebben onlangs deelgenomen aan de cursus verhalen vertellen van de Stichting Monument en Verhaal zodat ook zij het verhaal van Vreugd en Rust kunnen gaan vertellen. Inmiddels wordt een boekje voorbereid waarin de eerste tien verhalen, waar onder dat van Vreugd en Rust, worden gebundeld. Voorts is het de bedoeling bij de buitenplaatsen een film te maken, de eerste films zijn inmiddels af. Wij houden u op de hoogte!