“Huize Middenburg” krijgt monumentenbordje

Op Open Monumentendag, zaterdag 14 september 2019, vond de onthulling plaats van een monumentenbordje, dat op initiatief van de stichting “Mooi Voorburg” was aangebracht op de rechter kolom bij de ingang van “Huize Middenburg” aan het Westeinde 28. Deze onthulling paste in de reeks van maandelijkse jubileumactiviteiten die dit jaar de 60ste verjaardag van de stichting markeert.


Om 10.30 uur verwijderde wethouder Astrid van Eekelen met ferme hand, de vlag van “Mooi Voorburg”, die het bordje tot dit officiële moment had afgedekt. Deze handeling werd gevolgd door applaus van een aantal belangstellenden en een korte toespraak van de wethouder. De zoon van de eigenaar en beheerder van “Middenburg”, de heer Jan Vink, vertelde hierna iets over de geschiedenis van deze historische buitenplaats die in het kader van Open Monumentendag met medewerking van de eigenaar en huurders opengesteld was voor het publiek.


De aanwezigen werden uitgenodigd om in de hal van het pand een kopje koffie te drinken en zich daarna te begeven naar een kamer, die voor de gelegenheid was ingericht als “kleine gehoorzaal” om daar een lezing te volgen over de historie van “Middenburg”. Deze presentatie werd gehouden door de heer Frank van Blokland, de buurman van Jan Vink. De verschillende bestemmingen die deze “buitenplaats aan de Vliet” heeft gekend zijn kort vermeld op het monumentenbordje. Door gebruik te maken van deze link naar Middenburg komt u op de Monumentenroute van “Mooi Voorburg” en vindt u uitgebreide informatie over deze buitenplaats.

Al eerder dit jaar heeft “Mooi Voorburg” aandacht besteed aan het park voor “Middenburg”, door een bloemenmozaïek aan te brengen in de vorm van het wapen van Voorburg. Op 11 mei jl. werd dit kersverse toen nog groene bloembed door burgemeester Klaas Tigelaar, royaal van water voorzien. Dit is niet zonder gevolgen gebleven, want inmiddels is “De Rode Burcht” daardoor goed zichtbaar.

Foto’s: Ot douwes