“Mooi Voorburg” ontving op 9 juni 2017 de jury van “Entente Florale”

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft zich aangemeld als deelnemer aan de Nationale Groencompetitie  “De Vitale Groene Stad”. Samen met Den Haag, Waalwijk en Purmerend, zal onze gemeente meedingen naar de felbegeerde titel van groenste stad van Nederland. Een onafhankelijke jury zal, op grond van vooraf geformuleerde criteria, bepalen welke van deze gemeenten hiervoor in aanmerking komt. Deze criteria zijn o.m.: de ruimtelijke kwaliteit, cultuurhistorie en erfgoed, stedelijke groenstructuur, een gezonde leefomgeving en recreatie.

Ondanks dreigende onweersbuien, stapten de leden van de jury van de stichting “Entente Florale Nederland” vrijdag 9 juni 2017 op de fiets voor een representatieve route door de gemeente.  Deze voerde langs zgn. “hot spots”,  die op grond van de beoordelingscriteria vooraf waren geselecteerd. De juryleden werden op deze fietstocht vergezeld door een aantal vakkundige ambtenaren en leden van het College van B & W, waaronder burgemeester Klaas Tigelaar en de wethouders Nadine Stemerdink en Floor Kist. Zij bezochten de meest uiteenlopende locaties, zoals Park Vreugd & Rust, de tuin van Hofwijck, het gebied rond de sluis in Leidschendam en het onlangs heringerichte Park ’t Loo. Op diverse plaatsen werd letterlijk stilgestaan voor korte presentaties, gehouden door bij dit bezoek betrokken organisaties.


foto Niek Lamme

Ook de stichting “Mooi Voorburg” was gevraagd om hieraan medewerking te verlenen en had gekozen voor een bezoek aan De Oude of Algemene Begraafplaats aan de Parkweg. Tijdens de presentatie wees “Mooi Voorburg” op het fraai opgeknapte poortgebouw, een Rijksmonument uit 1874, en het lommerrijke voorterrein met de monumentale beuk en goed onderhouden begraafplaats. Het is een “oase van stilte” in een sterk verstedelijkt gebied.


foto Niek Lamme

De stichting “Mooi Voorburg” onderzoekt inmiddels de (financiële) haalbaarheid om het voorterrein en poortgebouw uit te lichten en de gemetselde afscheiding verder door te trekken vanaf de in 2013 gedeeltelijk gereconstrueerde omheining tot aan de Einddorpstraat. Als dit ambitieuze plan kans van slagen heeft, wordt daarvan te zijner tijd melding gemaakt op deze website.

En nu maar hopen dat “we” in de prijzen vallen. Aan de professionele en gedegen voorbereidingen heeft het zeker niet gelegen. Hoe de uitslag ook zal zijn, het is een goede promotie voor Leidschendam-Voorburg.  De winnaar van deze uitdagende “groencompetitie” wordt op 20 september 2017 bekendgemaakt.