Mooi Voorburg bij Maduro

Dinsdag 2 mei hebben een twintigtal donateurs van Stichting Mooi Voorburg een bezoek gebracht aan de tentoonstelling. “George Maduro, Verzetsheld van Curacao”.

De donateurs werden in Buitenplaats Dorrepaal verwelkomd door Mooi Voorburg bestuurslid Anneke de Widt-Nieuwenhuizen. Saskia Luckmann-Meijer, samensteller van de tentoonstelling en ver-familielid van George Maduro kon tijdens de rondleiding de donateurs op inspirerende wijze veel uitleg geven over het leven van Maduro.

De presentatie werd gestart met een korte documentaire over zijn leven.

Daarna werd uitvoerig uitleg gegeven bij de diverse onderwerpen van de tentoonstelling.

In 1939 werd Maduro benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Bij het uitbreken van de oorlog kreeg hij opdracht om Buitenplaats Dorrepaal (toen Villa Leeuwenbergh) te heroveren op de Duitsers.

Hoewel hij slechts een handvol soldaten had, wist Maduro met een list de Duitse soldaten te doen geloven dat er een grote groep soldaten buiten stond. De gelegerde soldaten in het landgoed gaven zich over aan Maduro en werden gevangen genomen. Onder andere hierdoor kon Den Haag niet direct ingenomen worden en gaf het de regering en de koninklijke familie voldoende tijd om het land te verlaten.

Later werd hij gevangen genomen en overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding, overleed Maduro op 28-jarige leeftijd.

Voor zijn daden kreeg George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de ouders van George Maduro het startkapitaal beschikbaar gesteld voor miniatuurstad Madurodam.