Voormalig Forumtheater krijgt monumentenbordje

Ter afsluiting van de viering van het jubileumjaar “60 jaar Mooi Voorburg”, werd op 18 december 2019 een “Mooi Voorburg Monumentenbordje” aangebracht op de gevel van het voormalig Forumtheater aan de Herenstraat 6 t/m 8. Een zeer bij dit pand betrokken medebewoner, de heer André Tenholter, had al enige tijd geleden de stichting “Mooi Voorburg” benaderd met het verzoek om een dergelijk bordje te plaatsen en daarmee de geschiedenis van dit historische gebouw onder de aandacht te brengen.

Foto: Ap de Heus

“Mooi Voorburg” ging graag in op dit verzoek en gaf opdracht tot het vervaardigen van het bordje, zodra over de tekst overeenstemming was bereikt. Oudere Voorburgers kennen het gebouw vooral als theater- en filmzaal, waar men in vroeger jaren elkaar voorafgaande aan de voorstelling ontmoette. Feitelijk was het in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hangplek voor jongeren “avant la lettre”.

Foto: Ap de Heus

De geschiedenis van dit voormalige theater gaat echter veel verder terug dan de vorige eeuw. Bij velen is het onbekend, dat het ooit een grote buitenplaats was die in 1628 is gebouwd en de naam “De Lusthof” kreeg. Pas in 1936 werd achter het voorhuis van deze riante woning, een zaal aangebouwd die als film- en theaterzaal onderdak bood aan ruim 400 bezoekers en 20 musici. In 1963 werd het Forumtheater gesloten. Thans heeft het gebouw een gecombineerde woon- en winkelfunctie.

Foto: Ot Douwes

De heer André Tenholter, had zich bereid verklaard om samen met de heer Kees van Gijtenbeek, een telg uit een bekend Voorburgs loodgietersgeslacht en amateurhistoricus, de onthulling te verrichten. Na een kort welkomstwoord door de voorzitter van “Mooi Voorburg”, Kees Verbeek, gevolgd door een toelichting door de secretaris Lodewijk van Vliet, werd het monumentenbordje onthuld onder toeziend oog en applaus van een groot aantal belangstellenden.

Foto: Ap de Heus

André Tenholter had zich verdiept in de geschiedenis van de voormalige buitenplaats en nodigde de omstanders uit om in een zaaltje van het aangrenzend eetcafé “The Fox”, zijn presentatie over de voormalige buitenplaats bij te wonen. Aan de hand van oude tekeningen en beeldmateriaal nam hij zijn gehoor mee door de geschiedenis en de verschillende bestemmingen die het gebouw heeft gekend. “Mooi Voorburg” had daarbij voor een drankje gezorgd, dat tijdens de lezing werd geserveerd. Het was een geslaagde en leerzame bijeenkomst.

Foto: Ot Douwes

Opnieuw is een markant Voorburgs pand “onderscheiden” met een gewild “Mooi Voorburg Monumentenbordje”. Daarmee is een bijdrage geleverd aan de kennis over het verleden van een bijzonder huis in het hart van ons mooie Voorburg!