Terugkeer theekoepel Damsigt

De theekoepel van Damsigt krijgt de kans om weer terug te keren naar haar oorspronkelijke plek in Leidschendam-Voorburg ter hoogte van de voormalige gemeentewerf aan de Vliet, tussen Leidschendam en Voorburg. Daar maken de mensen van de werkgroep Oud Damsigt zich samen met Mooi Voorburg al enkele jaren sterk voor. Zelfs al sinds de jaren zeventig is de vereniging Mooi Voorburg betrokken bij het lot van de theekoepel uit de zeventiende eeuw. Dit achtkantige en negen meter hoge speelhuis hoorde bij de deftige buitenplaats van Damsigt en was goed te zien als je vanaf Leiden en Leidschendam aan kwam lopen of varen. De buitenplaats heette niet voor niets ‘Damsigt’. Vanuit de tuinen had je namelijk een mooi zicht op de sluisjes in de Vliet. Het was een van de vele buitenplaatsen die de oevers van de Vliet in de Gouden eeuw en lang daarna sierden. De regenten uit die tijd lieten niets aan het toeval over om in hun weelderige maar vooral ook strak aangelegde barokke tuinen te kunnen recreeren en hun gasten te imponeren met exotische planten en dieren, waterpartijen, priëlen en theekoepels. Van al die pracht en praal is er in Voorbrug als het gaat om theekoepels, weinig meer over. Hoe mooi zou het zijn als dat grote Damsigt-exemplaar terug gebracht kon worden. Maar dan met een nieuwe functie, met bijvoorbeeld daghoreca voor zowel bewoners als bezoekers die een aanlegplek zoeken om even te ontspannen en zich mee te laten voeren in de rijke geschiedenis van dit gebied. De komende tijd wordt het gebied Klein Plaspoelpolder in Voorburg herontworpen voor woningbouw. Er is bij het water alvast een klein veldje vrijgehouden voor de terugkeer van de theekoepel. We zijn hierover druk in gesprek met de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Provincie Zuid Holland. En we houden u graag op de hoogte van de vorderingen. 

Theekoepel Damsigt (wordpress.com)