Uit de TELEGRAAF 1-10-2010

Huygensstandbeeld kwijnt weg in park

huygens

Ontstemd laten Van Bunge en Verbeek zien dat er kaplaarzen
nodig zijn om het standbeeld te bereiken.


FOTO: JOS VAN LEEUWEN

door Marieke van Essen

VOORBURG, vrijdag
.
Liefhebbers van historisch Voorburg zijn in actie gekomen tegen de verloedering van het nationale monument van de beroemde geleerde Constantijn Huygens en diens zoon Christiaan. Het beeld staat al bijna vijftien jaar weggestopt in de struiken van park Vreugd en Rust en is door de enorme drassigheid zelfs met kaplaarzen aan nauwelijks te bereiken„Het lijkt daar wel een moeras”, foetert Alfred van Bunge van de Stichting Mooi Voorburg. „Er leidt geen enkel pad naartoe en er staat niet eens een bord met uitleg bij. Hiermee wordt onze beroemdheid echt tekortgedaan.”
Stichtingsvoorzitter Kees Verbeek gaat nog een stapje verder en vindt het Huygensmonument op deze plek ‘een historische vergissing’.
Volgens beide heren was het veel logischer geweest om het beeld, dat in 1996 werd gemaakt ter ere van de vierhonderdste geboortedag van vader Huygens, neer te zetten bij buitenplaats Hofwijck, het kasteeltje waar de familie in de Gouden Eeuw woonde.
„Het standbeeld kan daar van veel grotere betekenis zijn dan in het park, waar alleen maar mensen met hun hond voorbij hobbelen. Wij gaan ons er dan ook sterk voor maken dat het beeld volgend jaar, als het hele stationsgebied op de schop gaat, voorgoed een plekje krijgt langs de Vliet.”
Een van de redenen waarom vader en zoon Huygens destijds niet bij de voormalige buitenplaats zijn neergezet, heeft volgens bronnen te maken met de platte achterkant, waardoor het beeld minder tot z’n recht zou komen. Volgens Mooi Voorburg is dat probleem echter makkelijk op te lossen: „Zet er gewoon een fraai buxushaagje omheen.”
CDA-wethouder Peter van Ostayen (kunst en cultuur) vindt een eventuele verplaatsing van het monument naar Hofwijck bespreekbaar.

Reactie stichting Mooi Voorburg

"Het bestuur van de stichting Mooi Voorburg is bereid om naar draagkracht bij te dragen in de kosten van de verplaatsing van het beeld van vader en zoon Huygens en zal daartoe binnenkort een officieel verzoek tot verplaatsing indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg met daarin opgenomen, de bijdrage die de stichting Mooi Voorburg bereid is voor dit doel beschikbaar te stellen"

terug naar media